Anasayfa » Hizmetlerimiz » PACS Sistemleri » PACS Yedekleme
Tıbbi görüntüleme tamamen dijitalleşmiş durumdadır. Birçok sağlık tesisi artık filmleri basmıyor veya fiziksel olarak saklamıyor. Bunun yerine, tüm tıbbi görüntüler, DICOM standardı olarak adlandırılan tıbbi görüntülemeye özgü dijital bir biçimde elde edilir.
DICOM görüntüleme dosyaları, gerektiğinde alınabilecekleri ve görüntülenebilecekleri kendi elektronik depolama biçimlerine ihtiyaç duyarlar. Burada PACS devreye giriyor. Tıbbi görüntülerle ilgilenen sağlık tesisleri, saklanan verilerin güvenliğini sağlamak için güvenli bir PACS sunucusuna ihtiyaçları olduğunun farkında. Herhangi bir güvenilir PACS sisteminin iki temel özelliği veri güvenliği ve yedeklemesidir.
Sağlık tesisleri, DICOM dosyalarını depolamak için PACS adlı bir tıbbi görüntüleme teknolojisi sistemi kullanır. PACS, Resim Arşivleme ve İletişim Sistemi anlamına gelir. Teknoloji, basılı filmlere ve film arşivlerine olan ihtiyacın yerini alıyor. PACS, tüm görüntüleme dosyalarını barındıran merkezi bir sunucudan oluşur. Görüntüler kaynaktan alındığında, doğrudan PACS veri depolama sistemine kaydedilebilir. Dosyalar PACS'den alınabilir, gerektiğinde değiştirilebilir ve tekrar saklanabilir. PACS yalnızca DICOM görüntülerini değil, aynı zamanda ad, yaş ve tıbbi durumu gibi hasta bilgilerini de depolar. Son zamanlarda, bulut tabanlı PACS sunucuları daha çok kullanılmaya başlandı. Bulut sistemi internet tabanlı sunucuları ifade etmektedir. Cloud PACS veri depolama sistemleri, şirket içinde fiziksel olarak bulunmaz. Bunun yerine, sanal olarak internette bulunurlar ve DICOM dosyaları bulutta depolanır. Bulut tabanlı bir PACS, geleneksel PACS'e göre çeşitli avantajlara sahiptir. Örneğin, donanım için maliyet ve alan gereksinimlerinden tasarruf edersiniz.
Hastalara ait tıbbi görüntülerin saklanması son derece hassas bir işlemdir. Tıbbi görüntüler, gizli tutulması ve yetkisiz erişime karşı korunması gereken korunan sağlık bilgileri (PHI) kategorisine girer. Şirket içi PACS sunucularında, PACS’yi barındıran donanıma yalnızca yetkili kullanıcıların erişmesine izin verilir. Ayrıca, kullanıcının sistemde oturum açmak ve PACS’den tıbbi görüntülere erişmek için belirli kimlik bilgilerine ihtiyacı vardır.
Bilgilerin internet üzerinden depolandığı göz önüne alındığında, genellikle bulut tabanlı bir PACS’nin daha az güvenli olacağı varsayılır. Ancak durum böyle değildir. İlk olarak hem şirket içi hem de bulut tabanlı PACS, bilgisayar korsanlığına karşı eşit derecede savunmasızdır ve bu nedenle aynı miktarda güvenlik tehdidine sahiptir. İkinci olarak, bulut tabanlı uygulamalar genellikle şirket içi PACS’den daha fazla PACS güvenlik özelliği sunar. Bulut tabanlı sistemlerde bulunan PACS güvenlik özelliklerinden bazıları şunlardır:
Yukarıdaki özelliklere ek olarak bazı PACSler saklama öncesinde hasta görüntüleme verilerini anonimleştirme yeteneği de sunar. Bu, görüntüleme verilerinin araştırma, yayınlar veya hastanın kimliğinin tespit edilmemesinin zorunlu olduğu öğretim amaçları için kullanılması durumunda faydalıdır.
PACS güvenlik özelliklerinin hasta görüntüleme verilerini güvenli ve gizli tutmasının yanı sıra, PACS’de saklanan bilgilerin güvenilir ve erişilebilir olması önemlidir. Bir hastadan görüntüler alındığında, hastane tarafından tutulması gereken kliniğin tıbbi kaydının bir parçası haline gelirler. Bu nedenle, PACS’de saklanan tıbbi görüntüleme verilerinden tamamen sağlık kuruluşunuz sorumludur. Veri kaybına neden olan herhangi bir şey olması durumunda hasta ile ilgili önemli tıbbi bilgiler kaybolacaktır. PACS sunucusundaki tüm görüntüleme verilerinizin kaybolmasına neden olabilecek bazı tehditler şunlardır:
Bağımsız PACS ve bulut PACS'de olduğu gibi, mevcut PACS yedeklemesinin iki yöntemi vardır: fiziksel bir disk alanına yedekleme veya buluta yedekleme. Başka bir fiziksel diske yedekleme, aşağıdaki iki seçenekten biri kullanılarak yapılabilir:
Harici sabit sürücünüz ideal olarak PACS'nizden tamamen farklı bir konuma yerleştirilmelidir. Bu yöntemi kullanırsanız tıbbi görüntüleme dosyalarınızı manuel olarak yedeklemeniz gerekecektir. Yedekleme oluşturulan tıbbi görüntülerin hacmine bağlı olarak ayda bir veya daha sık yapılabilir. Bu yedekleme yöntemiyle ilgili iki ana zorluk vardır. İlk olarak, yedeklemeyi her zaman hatasız bir şekilde özenle gerçekleştirecek sorumlu bir kişiye ihtiyacınız olacak. İkinci olarak, iki yedekleme programı arasında bir felaket meydana gelirse, alınan ancak yedeklenmeyen görüntüler hala olabilir ve bu görüntüler kaybolacaktır.
RAID, fiziksel olarak birbirinden ayrı olan ancak mantıksal olarak tek bir birime entegre edilebilen çok sayıda disk veya disk sürücüsünden oluşur. Temel olarak, veriler birden fazla konuma dağıtılır ve daha sonra depolanırsa, bir sistem arızası durumunda korunabilir. RAID yedeklemesi otomatik olarak gerçekleşecek şekilde ayarlanabilir ve bunu yapmak için bir kişiye ihtiyaç duymaz. Ancak bunun da sabit zaman noktalarına programlanması gerekir ve gerçek zamanlı değildir.
DICOM görüntüleme verilerinizi yedeklemek için harika bir seçenek, bulut tabanlı bir PACS kurtarma sistemi kullanmaktır. Birincil PACS'nizin kendisi bir bulut sunucusundaysa, en uygun seçenektir. Bunun yanı sıra, şirket içi PACS sunucuları için bulut tabanlı PACS yedeklemesi de mümkündür. Bulut yedekleme otomatiktir ve bir DICOM görüntüsü PACS sunucusuna yüklenir yüklenmez gerçekleşir. Ayrıca, bulut PACS yedeklemesi kelimenin tam anlamıyla dakika dakika yapılır, bu nedenle iki yedekleme programı arasındaki zaman diliminde veri kaybı olasılığı yoktur.
Beyazdut PACS teknolojisinde müşterisini düşünerek en iyi seçenekleri ve hizmetleri sunar. İhtiyacınız olan her türlü PACS yedekleme sistemi hizmeti ve yardımını Beyazdut ile alabilir, işinizi aksatmadan çalışmanın keyfini sürebilirsiniz.
Copyright 2025 © Atmaca Bilişim
Bu Sayfa Spherlogy Tarafından Yapılmıştır.