Mail Server (Sunucu)

Mail Server (Sunucu)

Günümüzde gelişen şirketlerin kendi iletişim ağlarına sahip olması son derece önemlidir. Şirket içi yazışmalar ve iletişimin gizli kalması, saklanması ve korunması şirketin geleceği için büyük önem taşıyabilir. Şirket içi sırların açığa çıkmaması için yapılması gereken birçok güvenlik önlemi bulunmaktadır. Mail sunucuları ise bu güvenlik önlemlerinden bir tanesidir. E posta sunucuları sayesinde kendi e postalarınızı güvenilir bir noktada muhafaza edebilir ve her şeyini kontrol altında tutabilirsiniz. Üstelik bunu yaparken herhangi bir zorlanma söz konusu değildir. Sunucunuzu kurduktan sonra Microsoft Outlook gibi mesajlaşma uygulamalarına bağlantısını kurabilir ve bilgisayarınızda her zaman yaptığınız şekilde mail atmaya devam edebilirsiniz.

Mail Sunucuları Nedir?

E-posta sunucusu, kullanıcılardan ve uzaktaki gönderenlerden postaları alıp doğru kişilere aktarmak üzerine hazırlanmış bir uygulamadır. Bu uygulamaları çalışmaya adanmış sunucu ise posta sunucusu olarak adlandırılır. Posta sunucuları mesajlaşma sistemi oluşturmak için diğer programlarla birlikte çalışabilir. Bir mesajlaşma sistemi e postanın sorunsuz şekilde iletilmesini sağlamak için çeşitli uygulamalar ve entegrasyonlar içerir. Bir e posta gönderildiğinde program mesajı çeşitli posta uygulamalarına gönderebilir. Posta sunucusu mesajı daha sonra iletmek adına elinde bekletebilir.

Mail Sunucuları Gerekli Midir?

İnternet üzerinde birçok e posta servisi sağlayıcısı bulunmaktadır. Hepsi arasından büyük ihtimalle sizin de kullandığınız hizmetler vardır. Bu hizmetler her ne kadar sizin hesabınızdaki mailları açıp okumasa da dışarıdan gelen saldırılara karşı savunmasız kalabilirler. Bu durumda bilgilerinizin güvenliği ve yazışmaların saklanması tehdit altında kalabilir. Bu tarz olayların önüne geçmek için en iyi yöntem ise kendi sunucunuza sahip olmaktır. Sahip olduğunuz bir posta sunucusu tüm değerli yazışma ve verilerinizi korumanın yanı sıra oldukça işlevsel de olacaktır. Her postanın kaydı tutulabilir ve güvenle saklanabilir. Sunucunuzu fiziksel ve siber anlamda güvende tuttuktan sonra içiniz rahat bir şekilde çalışabilirsiniz. Yani şirket içi iletişiminizi korumak için bir mail sunucusuna sahip olmanız şiddetle önerilir.

mail-server

Mail Sunucuları Nasıl Çalışır?

Mail sunucularının çalışma prensibi adım adım ilerlemektedir ve ancak biraz karışık gelebilir. Sizin göreviniz sadece yolla tuşuna basmaktan ibaret olsa da internet üzerinde oldukça uzun ve karmaşık bir yola sahiptir.

  • Kullanıcı e postasını yazar.
  • Outlook gibi üçüncü parti bir e posta uygulamasını kullanır ve postayı gönderir.
  • E posta istemcisi SMTP sunucusuna bağlanır. SMTP sunucu ile istemci arasında köprü görevi gören bir protokoldür ve yönlendirmelerden sorumludur.
  • SMTP sunucusu, alıcının e-posta adresini, mesajın gövdesini ve eklerini işler.
  • Alan adı göndereninkiyle aynıysa, mesaj doğrudan POP3 veya IMAP üzerinden yönlendirilir. Alan adı farklıysa, SMTP sunucusu, alıcının sunucusunu bulmak için DNS ile iletişim kurar. DNS, alıcının e-posta alan adını bir IP adresine çevirir.
  • Alıcının IP adresi SMTP sunucusuna bağlanır.
  • Alıcının SMTP sunucusu e-postayı işler. Mesajı kontrol eder ve bir IMAP veya POP3 sunucusuna yönlendirir.

Mail Sunucusu Türleri Nelerdir?

Mail Sunucuları ikiye ayrılabilir. Gelen mail sunucuları ve giden mail sunucuları. Gelen posta sunucuları aldığı mesajları kaydeder ve kullanıcının gelen kutusuna yönlendirir. Gelen Posta Sunucuları genellikle POP3 ve IMAP protokollerini kullanmaktadır. Örneğin POP3 sunucudan e-postayı indirir ve gelen e-posta mesajlarını kullanıcı e-posta istemcisini açana kadar tek bir cihazda saklar. Kullanıcı e-postayı indirdikten sonra, "postayı sunucuda tut" ayarı etkinleştirilmedikçe sunucudan otomatik olarak silinir. Birçok internet servis sağlayıcı, daha az alan kapladığı için kullanıcılarına POP3 e-posta hesapları sunar. IMAP sunucuları, kullanıcıların e-posta sunucusundan birden fazla cihaza aktarmadan önce e-postaları ön izlemesine, silmesine ve düzenlemesine olanak tanır. Kullanıcı onları silene kadar e-postaların kopyaları sunucuda kalır. Giden posta sunucusu, bir kullanıcının makinesinin e-posta teslim sürecini yöneten Basit Posta Aktarım Protokolü (SMTP) ile iletişim kurmasını sağlayarak çalışır. SMTP sunucuları, e-posta istemcilerinden e-posta göndermek için POP3 veya IMAP gibi diğer posta sunucusu türleri ile çalışır.

Beyazdut ile Postalarınızı Kolayca Halledin

Beyazdut yaptığı her çalışmada müşterisini düşünerek en başarılı teknolojik çözümleri sunar. İhtiyacınız olan her türlü mail sunucusu hizmetini Beyaz Dut ile alabilir, işinizi aksatmadan çalışmanın keyfini sürebilirsiniz.

Bize Ulaşın!

Fiyat Teklifi
İçin Zaman Kaybetmeyin